неправильный прикус

Які неприємності несе поява неправильного прикусу?

    1. Небезпеки, які таїть в собі неправильний прикус
    2. Основні види неправильного прикусу
    3. Як виправити неправильний прикус

Неправильний прикус тягне за собою безліч проблем. Криві зуби – не тільки виглядають неестетично і спотворюють образ людини, але і надають негативний вплив на травну, опорно-рухову і щелепно-скроневу систему.

Найчастіше, неправильний прикус виникає в результаті поганої спадковості і недбалого ставлення до ротової порожнини. Якщо зі спадковістю нічого не поробиш, і необхідно просто вирішувати ситуацію, яка неминуча, то погані звички можна запобігти, тим самим, уникнути розвитку викривлення зубів.

Дуже часто, неправильні прикус діагностується ще в дитячому віці. Ті батьки, яке не дають малюкам твердую пищу, дуже довго годують їх з пляшки, рано чи пізно зіткнутися з тим, що прикус дитини стане неправильним, адже зуби свого часу не отримували необхідної навантаження.

Чим же небезпечний неправильний прикус і які наслідки він несе, давайте розбиратися.

Небезпеки, які таїть в собі неправильний прикус

Численні дослідження підтверджують – неправильне розташування зубів впливає на весь організм людини, в деяких випадках навіть будучи причиною викривлення хребта. Через подібного порушення, виникає цілий ряд проблем.

  • Неправильний прикус формує в людині комплекс неповноцінності. Ті люди, які досить критично ставляться до власної зовнішності, володіючи кривими зубами, можуть сильно комплексувати з цього приводу, вважаючи себе неповноцінними.
  • Крім неестетичного зовнішнього вигляду, усмішка з кривими зубами приховує в собі ряд небезпек. Гарненько вичистити зуби і проміжки між ними, при існуванні подібної проблеми, практично нереально. Постійно накопичується наліт є причиною виникнення карієсу, виступає сприятливим середовищем для життєдіяльності хвороботворних мікроорганізмів, в результаті чого, в роті виникає запальний процес, захворювання ясен і неприємний запах з рота.
  • Коли зуби розташовані неправильно, їжа не може пережовувати повноцінно, з’являються проблеми з травленням.

Існують ще безліч проблем, першопричиною яких став неправильний прикус. Це порушення мови, правильності дихання, освіти проміжків між зубами і розхитування зубів.

Основні види неправильного прикусу

Виходячи з того, яким з видів неправильного прикусу страждає людина, залежить тривалість лікування і його ефективність. Найпоширенішими типами неправильно прикусу виступають:

  • Мезіальний – значне виступаніє вперед нижньої щелепи. Виправити такий прикус можна за допомогою звичайних брекет-систем;
  • Глибокий прикус – верхня щелепа настає на нижню;
  • Дистальний – сильніші дефекти верхньої щелепи, в порівнянні з «глибоким»;
  • Перехресний – зміщення положення щелепи в ліву чи праву сторону;
  • Відкритий – щелепи взагалі не змикаються між собою в певних місцях.

Виправленням неправильного прикусу варто почати займатися, як тільки Ви виявили перші передумови розвитку кривизни зубів. У таких випадках лікування буде відбуватися значно швидше і ефективніше.

Як виправити неправильний прикус

Сучасні лікарі-ортодонти можуть запропонувати кілька варіантів виправлення прикусу. Найбільш популярні способи, це:

  • Ортодонтичні пластинки – використовуються для коригування та виправлення прикусу у дітей до 12 років;
  • Брекети – призначають в будь-якому віці;
  • Ортодонтичні трейнери – інноваційні пластини для боротьби з неправильним прикусом, призначені для дорослих і дітей;
  • Міотерапія – спеціальний комплекс вправ, призначений для коригування щелепи і лицьових м’язів. Дає особливий ефект дітям молодшого віку;
  • Хірургічне втручання – крайній захід, коли всі перераховані вище способи не дієві.

Пам’ятайте, що неправильний прикус – не порок. Після проведення консультацій з грамотними фахівцями, можна побороти таку проблему в будь-якому віці і стати володарем здоровою і красивою посмішки!


Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *