1. Як проводитися рентген зубів
    2. Коли рентген зубів виступає обов’язковою процедурою?
    3. Особливості рентгенівського знімка зубів у дітей

Дуже важлива частина стоматологічної діагностики – рентгенографія. Результати такого дослідження дають детальну інформацію про те, що приховано під яснами. Візуальний огляд стоматологом дозволяє діагностувати тільки ті дефекти різців, які є на поверхні, а ось рентген дає можливість переглянути повністю всю щелепу, або ж певні зуби спільно з тієї їх частиною, що розташована в яснах. Саме за результатами такого дослідження, фахівець зможе призначити дійсно підходяще і ефективне лікування.

Як проводитися рентген зубів

Подібна процедура завжди проходить в спеціальному кабінеті. Більшість стоматологічних клінік оснащено рентген-кабінетами. Стели і підлоги таких приміщень облицьовані матеріалом, до складу якого входить свинець, що захищає від випромінювання поблизу знаходяться кабінети. Як правило, в рентгенівському кабінеті перебувати кілька різних апаратів, що дозволяють провести відрізняються між собою, дослідження.

Перед процедурою обов’язково слід зняти прикраси з металу, для того, щоб на знімку не було спотворення. Для захисту пацієнта від випромінювання, на його руки і тіло надягають спеціальний фартух з свинцю. Виріб не пропускає промені радіації, тому ступінь опромінення значно зменшується.

Після таких підготовчих процедур, безпосередньо робиться знімки, розмір і кількість яких залежить від показань і вимог стоматолога.

Коли рентген зубів виступає обов’язковою процедурою?

Рентгенографія дозволяє не тільки встановити правильний діагноз, а й тримати на контролі динаміку лікування. Рентген просто обов’язковий:

  • при пломбуванні каналів коренів різців;
  • для лікування кісти;
  • в процесі проведення ортопедичного і ортодонтичного лікування;
  • для імплантування;
  • щоб відстежити динаміку запальних процесів при інфекційних захворюваннях (гаймориті, периостите остеомієліті і т.д.)

Отримати розширену картину про стан ротової порожнини пацієнта можна, використовуючи широко популярний метод рентгенівського дослідження – панорамний рентгенографію. Подібний метод дозволяє стоматолога спостерігати не тільки за станом щелеп, а й за носовими пазухами. Панорамний знімок надасть дані про стан всієї ротової порожнини. Крім того, він дозволить проконтролювати різці, які ще не прорізалися, діагностувати наявність кіст, пухлин, гранульом, каріозних порожнин в областях, невидимих ​​візуально. Перед хірургічним втручанням, імплантацією, пародонтологічний та ортопедичними процедурами, подібне дослідження не тільки доцільно, а й обов’язково.

Особливості рентгенівського знімка зубів у дітей

Лікування молочних зубів також передбачає проведення рентгенівського дослідження.

Виробники рентгенівських апаратів давно працювали над тим, щоб випустити апарат, який дасть можливість робити рентген зубів дітям, гарантуючи знижену ступінь опромінення.

Проведення рентгенівського дослідження у дітей дозволяє:

  • визначити ділянки, уражені карієсом;
  • дізнатися про зміну коренів;
  • діагностувати обсяг втраченої маси зуба в слідстві ясенних хвороб;
  • виявити абсцес;
  • провести оцінку зачатків молочних різців;
  • проаналізувати аномалії в будові зубного ряду.

При дотриманні встановленого графіка проведення рентгенівського обстеження, рентгенографія для дітей абсолютно безпечна.

Рентген і сьогодні залишається широко застосовним способом діагностування проблем в стоматології. Але технології постійно вдосконалюються, і інноваційні прилади, які з’являються в медицині, набагато більш безпечні та ефективні, ніж їхні попередники.


Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *